Spørgsmål:
Hvis et skakbræt forstyrres, kan spillet fortsætte?
Smoke
2017-12-18 16:41:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Lad os sige, at jeg spiller et spil, der er teknisk begyndt (hvidt er flyttet), og så forstyrres brættet: sig, at et mindre jordskælv ryster brikkerne fra bordet eller noget. Der er tydeligvis ingen, der har blandet sig ind, så der er ikke noget snyd, men hvad sker der derefter?

Hvis trækkene er logget, kan brikkerne derefter returneres til deres tidligere positioner og kampen genoptages? Eller skal kampen afbrydes og tavlen nulstilles?

Jeg er mest interesseret i de internationale turneringsregler, men jeg er også interessant at høre om 'husregler'.

En svar:
Annatar
2017-12-18 17:08:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Fra FIDE Laws of Chess, artikel 7.6:

Hvis det under et spil konstateres, at ethvert stykke er blevet forskudt fra dets korrekte firkant, skal positionen før uregelmæssigheden genindføres . Hvis positionen umiddelbart inden uregelmæssigheden ikke kan bestemmes, skal spillet fortsætte fra den sidst identificerbare position inden uregelmæssigheden. Spillet fortsætter derefter fra denne genoprettede position.

I praksis:

  • Hvis bevægelserne er logget, er det trivielt at bestemme den "sidste identificerbare position", og spillet kan genoptages som om intet skete.
  • Hvis de ikke er logget (eller de to scoreark er forskellige), kan dommeren forsøge at finde den "sidst identificerbare position" ved at spørge begge spillere. Hvis de begge husker nøjagtig den samme position, kan spillet fortsætte fra denne position.
  • Hvis det også mislykkes (fordi spillerne ikke kan huske eller være uenige), er der mindst en "sidste identificerbar position" "der kan altid bestemmes, startpositionen. Så ja, spillet nulstilles i det væsentlige i så fald.

Artikel 7.1 anvender grundlæggende den samme regel til omjustering af uret, hvis der er en (med noget mere vridningsrum for dommeren):

Hvis der opstår en uregelmæssighed, og brikkerne skal genoprettes til en tidligere position, skal dommeren bruge sin bedste vurdering til at bestemme de tidspunkter, der skal vises på skakuret. Dette inkluderer retten til ikke at ændre uretiderne. Han skal også om nødvendigt justere urets bevægelsestæller.

_'Hvis bevægelserne er logget, er det trivielt at bestemme den "sidste identificerbare position", og spillet kan genoptages, som om der ikke skete noget .'_ Det er ikke så trivielt. Hvis du på et eller andet tidspunkt er klar over, at en ridder, der skal være på c3, nu er på d3, hvordan gør du da det skete? Ved denne regel (fordi den forkerte position muligvis har påvirket spillernes tænkning), skal du vende tilbage til positionen inden fejlen opstod, men scorearket fortæller ikke noget om det.
@JiK:. Resultatarket fortæller dig, hvordan du spiller spillet igen fra bunden, så du ikke behøver at finde uregelmæssigheden. Du smider bare den nuværende position ud helt.
@Kevin: Antag, at træk 23 var Nh3, træk 29 var ... Qf4, og Whites 35. træk ville have været at flytte ridderen fra g3 til e2 bortset fra at Black indså, at ridderen ikke kunne have været på g3 og ringede til voldgiftsmanden. Antag yderligere, at alle bevægelser fra 24 til 34 ville have været lige så lovlige med ridderen på g3 eller h3. Skal hvid få lov til at tage dronningen på f4? Hvis ridderen havde været på h3, da Black spillede ... Qf4 ville det være retfærdigt, men hvis ridderen havde siddet på g3, ville det være uretfærdigt at antyde, at sort skulle have bemærket, at det var "virkelig" på h3 og var således styring af f4.
@Kevin: Hvis en mægler havde en video af spillet, ville det være fornuftigt at nulstille brættet og ure til det punkt, hvor brættet først afveg fra det officielle, men ellers ville det være nødvendigt for dommeren at gætte. Det mest sandsynlige, at det faktum, at White ikke havde taget Black's dronning på træk 30, ville blive taget som et tegn på, at ridderen ikke havde været på h3 på det tidspunkt (og må have været fordrevet før det), men begge spillers træk kunne have været blevet vilkårligt påvirket af den forkert placerede ridder når som helst efter træk 23.
@Kevin Det er ikke reglen. Reglen eksplicit siger, at du skal vende tilbage til den position, hvor uregelmæssigheden opstod og glemme alle bevægelser, der er foretaget efter det.
Gutter, dette handler om, at hele brættet bliver ødelagt, ikke et uregelmæssigt træk fra en spiller. Ridderen er hverken på c3, d3, g3 eller h3. Det ligger et eller andet sted på gulvet. Spillet afspilles igen på baggrund af begge spillers scoreark, og hvis de tilfældigvis adskiller sig ved træk 23, så er det den position, hvor spillet genoptages. Sådan er det.
-1
@JiK Det handler om, at tavlen bliver forstyrret * af en ekstern styrke * ("Det er tydeligt, at ingen har blandet sig)", ikke af et uregelmæssigt træk (jeg tror jeg gentager mig selv ..). Hvis en sådan bevægelse tilfældigvis faktisk er sket, betyder det kun, for så vidt den "sidste identificerbare position" er den før denne bevægelse, i stedet for den før jordskælvet eller hvad som helst. Men der * er * en.
@Annatar Ingen taler om et uregelmæssigt træk, bare et stykke, der bliver fordrevet af en ekstern styrke.
Hvis du har scorearket, kan du entydigt bestemme placeringen på tavlen, du kan bare spille spillet igen fra starten, og det vil være korrekt
@reggaeguitar Igen siger reglen, at bevægelser, der er foretaget og skrevet i scorearket, efter at nogen / noget fortrænger et stykke, skal kasseres.
Jeg siger, at hvis der skete et jordskælv og bankede alle brikkerne ud af brættet, kunne du rekonstruere positionen ved at spille spillet igen fra start fra scorearket (erne).
@reggaeguitar Det er hvad alle siger, men vi taler om sagen, når et jordskælv flytter et stykke fra en firkant til en anden, og det bemærkes ikke, før et par bevægelser senere.
Dette er det rigtige svar. Det skete for mig en gang. Hulbordet med fire brædder brød, og vi havde brug for at genstarte spillet på den position, det var. Heldigvis vidste vi alle, hvad vores positioner var.


Denne spørgsmål og svar blev automatisk oversat fra det engelske sprog.Det originale indhold er tilgængeligt på stackexchange, som vi takker for den cc by-sa 3.0-licens, den distribueres under.
Loading...